Navigacija

Mini seminar: Primena koncepta digitalne obuke i selekcije pilota

Vreme 30. maj 2024. 18:00
Predavač dr Aleksandar Knežević
Organizator dr Nadica Miljković, vanredna profesorka
Mesto sala 59

Današnji sistemi za simulaciju leta postoje u mnogo različitih oblika. Ovim je obuhvaćen širok spektar  u pogledu fizičkih karakteristika pilotske kabine i kvaliteta softverskih modela, kao i raznih implementacija senzornih znakova kao što su zvuk, kretanje i vizuelni sistemi. Njihova implementacija zavisi od potreba krajnjeg korisnika i njegovih finansijskih mogućnosti da nabavi i organizuje obuku na uređajima za simulaciju avionskih sistema i samu simulaciju letenja.

Početkom 21. veka povećan je akcenat na korišćenju personalnih računara u letačkoj obuci u obliku PCATD (Personal Computer Air Training Device). Današnji računari imaju mogućnost da predstave vrlo realistično i visokokvalitetno instrumente u avionu i to u pravoj veličini. Trenutna tehnologija takođe je uspela da obezbedi aerodinamičke modele i realistične kontrolere leta koji blisko oponašaju one koje pilot koristi u letu, a isto tako imaju veliku preciznost kao i uređaji namenjeni za obuku određenog tipa vazduhoplova.

Uobičajena je praksa da pre obuke na trenažerima FTD (Flight training device)  ili simulatorima  FFS (Full flight simulator), studenti obavljaju deo obuke na komercijalno dostupnim PC platformama, koje znatno pojeftinjuju obuku letenja. Razumevanje osnova letenja konkretnog aviona ili letenja uopšte i razumevanje uređaja i sistema aviona, ostvaruje se kroz interaktivni softver koji u velikoj meri zamenjuje klasična nastavna sredstva u obuci na zemlji (kreda, tabla, projektor, skripte, složene tehničke šeme, modeli aviona, realni modeli itd.)

Ovaj pristup, odnosno vrsta obuke, naziva se Interaktivni sistem obuke baziran na računarima ICBT (eng. Interactive Computer-Based Training System). U zavisnosti od toga kako se krajnji korisnik opredelio za način primene ovaj tip obuke se u pojednim centrima za obuku još i naziva Računarski asistirane instrukcije CAI (eng. Computer assisted instruction) ili samo Računarski baziran sistem obuke CBT (eng. Computer-Based Training System) ili može biti kombinacija ova dva CAI/CBT.

Kratka biografija predavača: dr Aleksandar Knežević je na nastavnik u Katedri Vojnog vazduhoplovstva, Vojne akademije, Univerziteta odbrane u Beogradu i ujedno nastavnik letenja na klipnoj i mlaznoj avijaciji u obuci kadeta-pilota na Vojnoj akademiji. Doktorirao je na Saobraćajnom fakultetu Univerziteta u Beogradu temom ”Razvoj metode izbora modela održavanja u funkciji povećanja raspoloživosti flote vazduhoplova”. Naučna interesovanja dr Aleksandra Kneževića obuhvataju teoriju efektivnosti i raspoloživosti kao i proučavanja vezana za primenu računara i senzora u procesu selekcije i obuke pilota. Jedan je od autora bitno poboljšanog tehničkog rešenja na nacionalnom nivou ”Koncept digitalne obuke i selekcije pilota”, autor- istraživač na projektu Inovacionog fonda Republike Srbije za Izradu prototipa trenažera  aviona Lasta kao i rukovodilac projekta ”Primena koncepta digitalne selekcije i obuke pilota”